Kuinka tietoisesti ajattelet?

Tiedätkö itse kuinka tietoista oma ajattelusi on? Oletko seurannut yhtäkään ajatusta mistä se alkaa (jos sitä on edes mahdollista tietää), kuinka se etenee, miltä se tuntuu sinussa, mitä se saa sinut tekemään ja mihin se on johtanut?

Jos pysähdyt vaikka nyt heti, mikä on ensimmäinen ajatus, joka mielessäsi on? Mistä se tuli mieleesi? Miltä se tuntuu? Mikä on seuraava ajatuksesi? Miltä se tuntuu? Näitä mietteitä opettavat monet gurut, mestarit ja terapeutit ympäri maailman, ja ovat tehneet aikapäiviä sitten jo.

Eräs tämän ajan guruksi tai henkiseksi mestariksi nimitetty on nainen vaihteeksi, nimittäin Byron Katie. Hän kirjoittanut paljon kirjoja, eräänä mestariteoksenaan tunnettu Loving What Is – Four questions that can change your life” eli suomennettuna ”Neljä kysymystä jotka voivat muuttaa elämäsi. Rakasta elämääsi sellaisena kuin se on.” Kirja on varsinainen itsetutkiskelun aarreaitta, joka opettaa sinua tiedostamaan ja kyseenalaistamaan omat ajatuksesi.

Videossa Byron Katieta haastatellaan hyvin tavallisista ihmisen elämään vaikuttavista, kuten rahasta ja ihmissuhteista.

Kirjan oppeja toteuttaen hän pääsi omasta syvästä masennuksestaan ulos ja elämään, jossa hänellä on mielenrauha. Hän kutsuu tätä prosessia nimeltä The Work, Työ. Kun teet tätä Työtä, sinulla ei ole ongelmia mitä et osaisi kohdata ja ratkaista oman mielesi avulla. Tämä Työ sisältää lyhyesti tiivistettynä neljä tärkeää ja monikäyttöistä kysymystä, joita voit esittää aina ja kaikkialla, ja käyttää kaikkiin mieleesi tuleviin ajatuksiisi. Neljä kysymystä ovat:

1. Onko se totta?

2. Tiedätkö varmasti, että se on totta?

3. Mitä tapahtuu, kuinka käyttäydyt, mitä teet kun uskot siihen ajatukseen?

4. Millainen tai kuka olisit ilman sitä ajatusta?

Itse kirja sisältää keskusteluja, joita Katie käy monien ihmisten kanssa yleisön edessä. Kirjassa käsitellään eri elämän tilanteita, joten se varmasti auttaa monia käsittelemään omia ongelmiaan tällä lailla turvallisesti. Itse asiassa tällainen ajatusten tutkiminen ja niistä tietoiseksi tulo ei ole mitään uutta maailman kartalla. Psykoterapian suuntauksena tunnettu kognitiivinen lähestymistapa pitää sisällään samoja asioita. Eräänä ajatusten monitorointiohjeena on mm. seuraava:

1. Sinulla on jokin vaikea tilanne. (Kirjoita se ylös.)

2. Mikä on se välitön ajatus, joka käväisi mielessäsi? (Kirjoita se ylös.)

3. Mikä on kyseisen välittömän ajatuksen merkitys? Mitä se kertoo sinusta? Mitä se kertoo muista?

4. Mikä tunne sinussa virisi?

5. Mitä teit? Mitä olit aikeissa tehdä? Eli miten käyttäydyit?

Samaa asiaa voi siis tarkastella eri oppien mukaan. Yhteistä niille on tavoite tulla tietoiseksi ajatuksistaan ja niiden merkityksestä omassa elämässämme.

Barry Long

Itse kuuntelin aikanani (kuvassa yllä) olevaa Barry Longia vuosien ajan ja hänen ohjeitaan läsnäoloon. Hän opetti muun muassa ajatusten seurantaa, mutta lähinnä päästäksesi eroon niistä. Sain sen käsityksen, että hän piti mieltä ja ajatuksenkulkua varsinaisena mörkönä, joka pilaa kaiken.

Ekhart Tolle

 Longin uskollisten kuulijoiden joukossa oli myös ainakin länsimaissa kaikkien tuntema Ekhart Tolle, joka opettaa hyvin lempeästi omalla tavallaan kuuntelemaan itseäsi, tunnistamaan ajatuksesi, sekä tärkeimpänä, olemaan läsnä tässä hetkessä. Hänen varmasti muidenkin mielestä parhaisiin puoliin kuuluu niin lempeä ja hyväksyvä persoonansa, että hänen sanoillaan on todella mahtava vaikutus.

Mitä sinä mietit?

Minkä tavan sinä olet oppinut olla tietoinen ajatuksistasi? Jaa kokemuksiasi muillekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s